Leiderschap,
4 balletjes in de lucht
Tja, begin er maar aan om de drie balletjes (strategie, mensen, uitvoering) in de lucht houden. Bij digitaal leiderschap komt daar een vierde balletje bij: de technologie. Dat maakt het niet alleen nog moeilijker. Dat maakt het exponentieel moeilijker. Digitalisering heeft een enorme impact op leiderschap.
Hoe leg je de digitale transformatie puzzel? Er bestaat geen magische short cut. Een digitale transformatie doorvoeren is keihard werken; het overzicht bewaren en geen enkele dimensie van de bedrijfsvoering uit het oog verliezen.
Een houvast nodig? Eén tip, bestel hier het praktische handboek om je organisatie in de juiste digitale flow te krijgen.
Omarm een nieuwe manier van werken. Sta open om nieuwe dingen te ontdekken. Digitale innovatie ontstaat door zowel de klant als technologie centraal te zetten in het denkproces.
Wat betekent dit voor jou?
Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze coaches rond digitaal leiderschap om te bekijken wat dit voor jou zou kunnen betekenen.
Praktisch handboek
Kom meer te weten over ons praktisch handboek om je organisatie in de juiste digitale flow te krijgen.
Digitale attitude
Praktisch handboek om je organisatie in de juiste digitale flow te krijgen
Digitaal leiderschap
“If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a leader” – Simon Sinek
Leiderschap… tja, begin er maar aan om de drie balletjes (strategie, mensen, uitvoering) in de lucht houden. Bij digitaal leiderschap komt daar een vierde balletje bij: de technologie. Dat maakt het niet alleen nog moeilijker. Dat maakt het exponentieel moeilijker. Digitalisering heeft een enorme impact op leiderschap.
Bezit jij de nodige veerkracht, het ultieme aanpassingsvermogen, het agile leervermogen, de vooruitziende hyper awareness, het digitaal strategisch inzicht, de creatieve resourcefulness, het actief luisterend oor… kortom ben jij dé digitale leider?
Niemand is perfect. School jezelf bij. In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel.
Verschillende management aanpakken
Digitaal leiderschap bouwt voort op de kerneigenschappen van sterk leiderschap. Je hoeft écht geen leeuw of tijger te zijn om het als leidinggevende ver te schoppen. Als zebra, giraffe of flamingo kom je er ook wel. In mijn management safari reeks staat elk dier symbool voor een specifieke managementaanpak. Ze steunen daarbij wel alle drie op dezelfde fundamenten. Het zal je daarbij niet verbazen dat het daarbij gaat om het wonderlijke complexe samenspel van mensen, strategie en uitvoering.
Klankbord nodig?
Op zoek naar een personal coach of een klankbord? Zoek niet verder, neem contact op met één van onze coaches digitaal leiderschap.
Ervaren leiders nodig?
Op zoek naar ervaren leiders om samen met jou je dromen te realiseren? Onze ‘management-as-a-service’ diensten zijn hier perfect op afgelijnd. Een netwerk van ervaren CMO’s, CCO’s en CIO’s staan ter beschikking. Laat ons weten wie je exact zoekt.
Experimenteer – Digitale Innovatie
“All life is an experiment” – Ralph Waldo Emerson
Omarm een nieuwe manier van werken. Sta open om nieuwe dingen te ontdekken. Digitale innovatie ontstaat door zowel de klant als technologie centraal te zetten in het denkproces.
Digitale service designers verstaan de kunst – via customer empathy mapping en het value proposition canvas – de toegevoegde waarde van jouw innovatie zo scherp mogelijk te krijgen.
Maak gebruik van minimum viable products met net genoeg kenmerken om waarde toe te voegen voor early adopters, als startpunt om terugkoppeling te krijgen voor verdere productontwikkeling.
Experimenteer zelf met digitale innovatie!
Vraag naar één van onze digitale service designers om jouw innovatie in goede banen te begeleiden.
Digitale Attitude - Boeken
“If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude” – Maya Angelow
Boek: De gulden snede van de digitale transformatie
Technologie verandert de wereld steeds sneller en sneller. De digitale wervelwind die op ons afkomt is du jamais vu. We staan nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk, een nieuw decennium.
Kan jij, beste bezoeker, het allemaal bijhouden? Hoe zit het met jouw digitale attitude? Digitale transformatie is zonder meer één van de grote buzz woorden van het laatste decennium. Aan een bewustwordingscampagne moet ik mij hier dus niet zetten. En toch zit ik als ik zo rondkijk met vragen. Bereiken bedrijven werkelijk telkens de gewenste resultaten? Gaan ze soms niet te overhaast te werk? Hoe toetsen zij hun beslissing af tot wel of niet investeren in een digitaal transformatieproject? En ja, ik zie ook bepaalde organisaties volledig blokkeren.
Hoe leg je die digitale transformatie puzzel? Er bestaat geen magische short cut. Een digitale transformatie doorvoeren is keihard werken; het overzicht bewaren en geen enkele dimensie van de bedrijfsvoering uit het oog verliezen. Ik zoek in dit boek bewust de complexiteit van een digitale transformatie op om nadien heel minutieus de digitale transformatie op te delen in kleine herlegbare puzzelstukken. Alles komt samen: strategie, mensen, technologie én de uitvoering. De aller strafste puzzel die er bestaat is die van de ‘gulden snede’: wiskundig, harmonieus, esthetisch, allereenvoudigst en toch bijzonder ingenieus. In één oogopslag weet je dat het klopt als je een gulden snede ziet.
In dit boek gaan we samen op zoek gaan naar die gulden snede van de digitale transformatie, op zoek naar het goddelijk evenwicht tussen strategie, mensen, technologie én uitvoering. Zo wordt het een praktisch handboek om je organisatie in de juiste digitale flow te krijgen. Bestel het boek hier.
Boeken over leiderschap: De Management Safari reeks
Digitaal leiderschap bouwt voort op de kerneigenschappen van sterk leiderschap. Je hoeft écht geen leeuw of tijger te zijn om het als leidinggevende ver te schoppen. Als zebra, giraffe of flamingo kom je er ook wel. In mijn management safari reeks staat elk dier symbool voor een specifieke managementaanpak. Ze steunen daarbij wel alle drie op dezelfde fundamenten. Het zal je daarbij niet verbazen dat het daarbij gaat om het wonderlijke complexe samenspel van mensen, strategie en uitvoering.
Elk boek behandelt een specifieke situatie. Het varieert van een sterk staaltje turn–around management (Zebra management), tot een succesvolle bedrijf overkoepelende transformatie (Giraffe management), tot zelf uitgroeien tot dé disruptor binnen jouw sector (Flamingo management). Die boeken heb ik vanuit mijn eigen professionele ervaringen – met het nodige vallen en opstaan – geschreven zodat ze concreet, tastbaar en volledig uit het leven gegrepen zijn. Zo kan de lezer zelf parallellen trekken.
Interesse? Op mijn www.managementsafari.be website vind je meer informatie en kan je deze boeken bestellen.
Data transformation
“Without data, you are just another person with an opinion” – W. Edwards Deming
Data zijn exponentieel aangegroeid, zeg gerust dat het aantal explodeert. Dankzij het Internet Of Things is immers alles geconnecteerd. Nieuwe micro-informatie wordt gecapteerd via edge computing.
Video wordt een volwaardige bron van data die nauwgezet wordt geanalyseerd dankzij artificiële intelligentie. Ook geluid wordt steeds meer en meer opgenomen in onze analyse databank.
Als je het zo bekijkt, kan je niet anders dan stellen dat voor je écht kan overstappen naar een bedrijf overkoepelende digitale transformatie je als organisatie eerst een data transformatie moet ondergaan.
Wat betekent dit voor jou?
Begrijp de onderliggende data transformatie – big data, IOT & Artificiële intelligentie – en de impact ervan. Vraag een verkennend gesprek aan om te bekijken wat dat voor jou zou kunnen betekenen.
Meten is weten
To measure is to know. If you can not measure it, you can not improve it” – Lord Kelvin
Tijdens de transformatie moet je op tijd en stond de nodige steekproeven doen of alles nog wel snor zit. Je moet dus kritische performance indicatoren (KPI) opzetten die zullen bijdragen tot het gewenste resultaat. Je hebt daarbij leading en lagging indicatoren. Het is belangrijk vroeg genoeg in het proces te bepalen wat er goed loopt en wat niet, niet pas bij het eindresultaat, want dan is het te laat. De juiste KPI’s opstellen is geen eenvoudige opdracht.
Ik hou van een deftig balanced scorecard. Zoiets bestaat al jaar en dag, maar zelden zie ik het goed geïmplementeerd in een organisatie. Als je het juist opzet, geeft het je een mooi inzicht hoe de verschillende bouwstenen van een organisatie onderling aan elkaar samenhangen: de financiële cijfers, de klantbeleving met bijhorende verkoopgegevens, de R&D inspanningen, de procesoptimalisaties en maakt het duidelijk wie de echte talenten achter al die activiteiten – de medewerkers dus – zijn.
Meer weten?
Meten is weten! Interesse in één onze KPI dashboards of balanced scorecards? Contacteer ons voor een persoonlijk intake gesprek.