One size
does not fit all
In de bedrijfswereld is het begrip ‘digitale transformatie’ all over the place. Dat is het al een hele tijd.
Een one-size-fits-all aanpak die op elke organisatie toepasbaar is, bestaat niet.
Alles hangt immers af van de staat waarin een organisatie zich bevindt; van hoe je je ‘digitaal’ verhoudt tot je rechtstreekse en onrechtstreekse concurrenten; van de mensen die mee aan het roer staan; van de sector waarin een organisatie zich bevindt.
Sommige sectoren bevinden zich nu éénmaal al veel verder in de digitale spiraal dan anderen.
We hebben geen one-size-fits-all aanpak nodig, maar wel een masterplan om onze digitale transformatiepuzzel te kunnen leggen.
Wat betekent dit voor jou?
Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze transformatie architecten om te bekijken wat dit voor jou zou kunnen betekenen.
Waar sta je vandaag?
Waar begin je? Maak een inventaris op met een digitale transformatiescan. Contacteer ons om je eigen scan te starten.
Durven dromen
“Het grootste gevaar is niet dat we het doel te hoog stellen en missen, maar dat we het doel te laag stellen en bereiken” – Michelangelo
De mooiste realisaties komen voort uit idealistische toekomstvisies. Durven dromen betekende vroeger het onbestaande ontdekken of zelfs het onmogelijke uitvinden.
Vandaag echter is het veel makkelijker om te dromen.
Kijk gewoon aandachtig om je heen en doe dat vooral online. Je zal verbaasd zijn door wat er allemaal al bestaat. De digitale globalisering verbindt ons allemaal. Wie goed zoekt, vindt. Je hoeft echt niet per se het warm water uit te vinden.
Klankbord nodig?
Op zoek naar een klankbord, een dynamische interactieve werksessie of geïnteresseerd in een boeiende lezing rond digitale transformatie & digitaal leiderschap? Contacteer ons. Met twee weet je meer dan alleen.
Waar sta je vandaag?
“Our greatest adventure begins” – De digitale transformatiescan
Als COVID-19 ons één ding heeft geleerd is het wel dat er geen tijd meer te verliezen is om een digitale versnelling hoger te schakelen met je organisatie.
De eerste concrete vraag is dan natuurlijk: waar beginnen? Wel, dat hangt ervan af… Het hangt er vanaf hoe jouw organisatie er vandaag ‘digitaal’ voor staat. Je moet dus een soort inventaris opmaken.
De resultaten van de digitale transformatiescan tonen in één oogopslag wat de sterktes in de organisatie zijn en wat de mogelijke werkpunten zijn.
In één oogopslag, want de resultaten worden visueel weergegeven in een gulden snede. Als meerdere mensen de scan invullen – en dat is natuurlijk de bedoeling, kan er naar correlaties gezocht worden en zal per vraag de standaarddeviatie berekend worden.
De digitale transformatiescan staat je toe om initiële discussies op een objectieve manier te faciliteren.
Deze digitale transformatiescan hoef je natuurlijk niet te beperken tot het directieniveau.
Hoe verder je die uitrolt hoe groter je inzicht in de digitale staat van je organisatie wordt. Let wel, als je statistisch wil vastleggen of er een fundamenteel verschillend antwoord wordt gegeven per doelgroep moet die doelgroep natuurlijk wel een minimum aantal personen tellen om relevant te zijn.
Het visuele resultaat toont uiteindelijk de gulden snede van je organisatie.
De vragen zijn zo opgesteld zodat ze door iedereen in de organisatie kunnen worden ingevuld. Zo wordt het een eenvoudig en snel werkinstrument voor heel de organisatie en niet alleen voor het directieteam.
Een digitale transformatie werkt immers niet als die alleen maar top down wordt ingevoerd. Het is belangrijk dat iedereen mee is en juist daarom is zo’n breed uitgerolde digitale transformatiescan een aanrader.
Interesse in de digitale transformatiescan?
Laat ons samen bekijken hoe we dit best voor jouw organisatie opzetten. Onze data scientists staan te popelen om met jouw informatie aan de slag te gaan.
Wil je er meteen invliegen?
Start alvast een quick scan. Deze vragenlijst geeft je een eerste inzicht hoe het er binnen jouw organisatie ‘digitaal’ aan toegaat. Na het invullen ontvang je jouw eigen versie van de gulden snede van de digitale transformatie binnen jouw organisatie.
Waar wil je naartoe?
“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal” – Albert Einstein
Je moet de business & ICT trends naar je eigen organisatie vertalen. Een nieuwe visie vraagt een sterk verhaal. Mensen willen zich ergens achter kunnen scharen en daar slaag je alleen in als je een gevoelige snaar raakt.
Jij en je droom/visie hebben dus nog een nieuwe dimensie nodig: ijzersterke storytelling!
Een sterke visie vertrekt immers altijd vanuit de realiteit om van daaruit een toekomstbeeld te schetsen dat mensen aanspreekt.
Met knappe infographics zal de opmerking ‘ik zie het niet’ niet makkelijk vallen!
Alleen is die TO BE situatie niet meer zo gemakkelijk te bepalen als vroeger. We leven in een VUCA wereld. Ontwikkel verschillende toekomstscenario’s. Stel een roadmap op en hou rekening met de onzekere krachten van verandering.
Op zoek naar inspiratie?
... of op zoek naar een goesting gevende, enthousiasmerende kapstok waar u al jouw transformatie initiatieven kan aan ophangen?
Neem dan zeker contact op met één van onze strategische storytellers.
De inhoud van de boodschap blijft uiteraard het belangrijkste – maar je moet het ook kunnen brengen op een aantrekkelijke, gestructureerde manier. Enkel dan creëer je de gewenste impact.
Experimenteer
“All life is an experiment” – Ralph Waldo Emerson
Omarm een nieuwe manier van werken. Sta open om nieuwe dingen te ontdekken. Digitale innovatie ontstaat door zowel de klant als technologie centraal te zetten in het denkproces.
Digitale service designers verstaan de kunst – via customer empathy mapping en het value proposition canvas – de toegevoegde waarde van jouw innovatie zo scherp mogelijk te krijgen.
Maak gebruik van minimum viable products met net genoeg kenmerken om waarde toe te voegen voor early adopters, als startpunt om terugkoppeling te krijgen voor verdere productontwikkeling.
Experimenteer zelf!
Experimenteer zelf met digitale innovatie! Vraag naar één van onze digitale service designers om jouw innovatie in goede banen te begeleiden.
Blueprint
“Where do I go from here” – Nicolas Sparks
Het zijn rasechte transformatie architecten die naadloos de verschillende dimensies – strategie, mensen, technologie én uitvoering – in elkaar laten passen. Je werkt op alle fronten tegelijkertijd en brengt de onderlinge afhankelijkheden in kaart.
De volledig digitale transformatie blueprint wordt nauwgezet uitgetekend en zal dienen als houvast om de verschillende transformatie initiatieven aan op te hangen aan de hand van verschillende maturiteitsmodellen.
Ontdek jouw blueprint
Het digitale transformatie draaiboek geeft inzicht in de verschillende snelheden van uw organisatie. Laat je eigen blueprint ontwerpen!